Przykłady materiałów jednorazowego użytku

Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Jednym z przykładów materiałów jednorazowego użytku przy pracy w każdego typu laboratorium są głaszczki, występujące również pod nazwą szpatułki Digalskiego. To sprzęt wykorzystywany przy posiewaniu cieczy metodą posiewu gładzonego – stąd też wywodzi się nazw tego przyrządu. Jednorazowe głaszczki przybierają najczęściej kształt litery L. Tego rodzaju narzędzie można nabyć m.in. na stronie internetowej https://www.argenta.com.pl/Materialy-jednorazowego-uzytku/Glaszczki, która oferuje sterylne, sterylizowane, radiacyjne głaszczki do płytek pakowane indywidualnie w ilości 500 szt. lub pakowane po 5 w ilości 800 szt.

Jakie efekty gwarantuje stosowanie jednorazowych głaszczek?

Stosowanie jednorazowych głaszczek w badaniach laboratoryjnych zapewnia równomierne zajęcie całej powierzchni podłoża hodowlanego przez kolonię bakteryjną lub inne mikroorganizmy. Posługując się rączką, ciecz jest idealnie równo rozprowadzana, wręcz właśnie ,,wgłaskiwana” w powierzchnię. Umożliwia to późniejsze szybsze uzyskanie odseparowanych kolonii grzybów lub bakterii i prowadzenia badań na dany temat. Przykładowo może być to sposób rozwoju mikroorganizmów, a w laboratoriach medycznych sprawdzanie ich lekooporności.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jaki upominek przygotować z okazji Chrztu Św. dziecka?
Jaki upominek przygotować z okazji Chrztu Św. dziecka?
Chrzest Święty to bardzo ważne wydarzenie w życiu każdej rodziny. Oprócz przygotowań religijnych członkowie najbliższej rodziny zastanawiają się, jaki prezent […]
Dlaczego warto sadzić własne rośliny?
Dlaczego warto sadzić własne rośliny?
Sadzenie własnych roślin może być świetnym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy i miłe spędzenie czasu. Wiele osób mówi, iż sadzenie przynosi […]
Czym powinna się charakteryzować dobra kawa ziarnista?
Czym powinna się charakteryzować dobra kawa ziarnista?
Wybór odpowiedniej kawy to kwestia gustu. Finalny smak jest efektem wstępnej obróbki ziaren, dokonywanej jeszcze na plantacji oraz palenia ziaren. […]