Zdrowie i medycyna 

Jakie są zalety jedzenia sezonowych warzyw i owoców?

Owoce i warzywa są bogate w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze. Zawarte w nich składniki odżywcze pomagają wzmocnić Twój system odpornościowy.

Pomagają one również obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy. Są również dobrym źródłem folianów, które pomagają zapobiegać wadom wrodzonym.

Dlaczego warto jeść sezonowe owoce i warzywa?

Jedzenie owoców i warzyw, które rosną w danym w sezonie to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i zdrowe odżywianie. Takie owoce i warzywa są zazwyczaj bardzo świeże, co oznacza, że są lepsze w smaku. Poza tym nie muszą one podróżować do Ciebie z daleka i możesz kupić je u lokalnego dostawcy, takiego jak http://www.warzywa-gacek.pl/ zajmującego się sprzedażą wysokiej jakości warzyw i owoców.

Lokalne produkty są często również świeższe niż importowane. Ponieważ nie zostały przewiezione przez oceany lub kontynenty, nie muszą pokonywać tak długiej drogi, aby trafić na Twój talerz – co oznacza krótszy czas transportu i mniejsze szanse na zepsucie, zanim dotrą do Ciebie.

Kupowanie lokalnej żywności pomaga wspierać małe gospodarstwa i firmy w Twojej społeczności. Małe gospodarstwa mają tendencję do używania mniejszej ilości pestycydów, ponieważ są w stanie uprawiać zdrowe rośliny bez użycia chemikaliów, które zabijają szkodniki w sposób naturalny.

Powiązane posty

Zostaw Komentarz

3 × 4 =