Człowiek i styl 

Wino francuskie – jego charakterystyka i z czym najlepiej je łączyć

Francja ze względu na duże zróżnicowanie klimatyczne oraz geologiczne stanowi doskonałe miejsce do uprawy różnych szczepów winorośli. Jednak bez względu, czy wino powstało w Prowansji czy w dolinie Rodanu, zawsze charakteryzuje je wysoka jakość. Francuscy winiarze w swojej pracy bazują na tradycyjnych sprawdzonych metodach winifikacji. Dzięki ich dbałości o każdy etap produkcji wytwarzane przez nich wina uznawane są za najlepsze na świecie. Oferta win francuskich, zebranych między innymi na witrynie https://www.profilwino.pl/pl/c/Francja/75 obejmuje głównie wina czerwone, takie jak Barolo, które serwuje się do pieczeni, dziczyzny i serów, ale wielbiciele win białych też znajdą coś dla siebie, na przykład wino Clamens Justine, które doskonale pasuje do przekąsek, owoców morza czy białych mięs. Wino francuskie uzupełni każdy posiłek, wystarczy tylko dobrać odpowiedni rodzaj do danego posiłku, kierując się podstawową zasadą: słodki alkohol serwuje się do deserów, ciast, owoców, a wytrawny to potraw bazujących na mięsach i owocach morza.

Do jakich potraw pasuje Szampan?

Szampan to wyjątkowy rodzaj wina musującego. Kojarzy się z celebrowaniem ważnych wydarzeń i luksusem. Jak się jednak okazuje, trunek ten pasuje do naprawdę różnych smaków. Świetnie komponuje się z kawiorem, ostrygami, ale również serami. Wśród bogatej oferty szampanów np. na zgromadzonych na stronie https://www.profilwino.pl/pl/c/Szampany/71, znajdują się szampany białe oraz różowe, takie jak Champagne Brut Rose, który szczególnie cenią panie. Należy pamiętać, że szampan to nie jednolity rodzaj wina, a kategoria zróżnicowana pod względem wytrawności, smaku i aromatu.

Powiązane posty

Zostaw Komentarz

osiemnaście − pięć =