Biała herbata pochodzi z Chin i uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych naparów, a zarazem najzdrowszych. Wytwarzana jest z listków krzewów herbacianego zbieranych na wczesnym etapie ich wzrostu, gdy są jeszcze nie rozwinięte i przybierają formę pąków. Są pokryte białym meszkiem, dlatego nazywana jest herbatą białą. Zebrane listki suszone są zaraz po zbiorze, dlatego jest to najmniej przetworzona herbata, która posiada szereg właściwości prozdrowotnych.
Biała herbata ma bardzo delikatny smak i aromat oraz delikatny kolor. Jest bardzo bogata w cenne antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Picie białej herbaty wspomaga także profilaktykę przeciwnowotworową. Napar ten wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Biała herbata wspomaga syntezę limfocytów, które odpowiedzialne są za odporność organizmu.
Jej picie pomaga również zwalczać bakterie znajdujące się w jamie ustnej, które odpowiedzialne są za rozwój próchnicy. Biała herbata pobudza organizm łagodniej niż kawa, ale efekt utrzymuje się zdecydowanie dłużej. Najlepiej spożywać ją bez jakichkolwiek dodatków, ponieważ mogą one zmniejszyć aktywność substancji aktywnych. Kupując liście tego rodzaju herbaty koniecznie trzeba sprawdzić źródło jej pochodzenia, aby mieć pewność, że są one najwyższej jakości. Różne rodzaje liści pochodzących z Chin, Malawi lub Nepalu można zakupić na stronie https://eherbata.pl/herbaty-30/biala-1/.