Makaron sojowy jest bardzo popularnym składnikiem kuchni tajskiej. Powstaje najczęściej ze skrobi z zielonej fasoli mung z dodatkiem innych mąk – grochowej i kukurydzianej. Jest niskokaloryczny, zawiera niewiele tłuszczu i dużo białka. Zapobiega również skokom poziomu cukru w organizmie, więc polecany jest także diabetykom. Jakie dania można z jego pomocą przyrządzić?
Najczęstsze zastosowanie makaronu sojowego to dodanie go do potraw z kurczakiem lub wołowiną. Dobrze sprawdzi się też z warzywami w wersji wegetariańskiej. Jest to świetny dodatek do dań głównych ale też zup, sajgonek a nawet sałatek. Z racji tego, iż jest banalnie prosty w przygotowaniu, istnieje wiele przepisów, które pozwalają na jego wykorzystanie. Inspiracje znaleźć można na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/kuchnia/kuchnia-tajska/. Makaron wystarczy zalać wrzątkiem na kilka minut lub też usmażyć, jednak w tej wersji jest bardziej kaloryczny. Jego bardzo delikatny smak sprawia, iż sprawdza się jako nośnik innych smaków więc śmiało można eksperymentować z ostrymi, orientalnymi daniami.
Najlepszym przepisem który na pewno przypadnie do gustu degustatorom dania to makaron sojowy smażony z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą, pieczarkami oraz papryką. Zalany wrzątkiem makaron wystarczy odstawić na 5 minut, a po tym czasie odcedzić. Następnie w woku należy podsmażyć czosnek i imbir – nadadzą smaku i aromatu całej potrawie. Potem pokrojone warzywa można dodać do woka, a do nich gotowy makaron. Wszystko polać odrobiną sosu sojowego i posypać szczypiorkiem. Danie jest tak proste i szybkie, że sprawdzi się nawet podczas wizyty niespodziewanych gości.