Dla domu i ogrodu 

Palenie w piecu – jak ograniczyć ilość wydzielanego dwutlenku węgla?

W ostatnim czasie media coraz częściej zwracają uwagę na narastające zanieczyszczenie środowiska, spowodowane w dużej mierze działalnością człowieka. Jeszcze kilka lat temu wybór bardziej przyjaznych naturze rozwiązań oznaczał wydawanie sporych sum pieniędzy, na co nie każdy mógł sobie pozwolić. Obecnie jednak ekologiczne produkty okazują się nie tylko lepsze dla powietrza, czy roślinności, ale także dla portfeli przeciętnych konsumentów. Ta zmiana zdecydowanie wpłynęła na zwiększenie świadomości Polaków w kwestii dokonywanych przez nich codziennych wyborów. Mieszkańcy Rzeczypospolitej swoją proekologiczną postawę demonstrują na przykład poprzez wybieranie materiałów opałowych lepszej jakości, takich jak chociażby ekogroszek workowany.

Tańszy i wydajniejszy

Tradycyjnie przyjęło się, że w piecu pali się węglem bądź drewnem, naukowcy jednak już dawno udowodnili, iż materiały te powodują wydzielanie się do atmosfery znacznych ilości szkodliwych pierwiastków. Nie każdy może pozwolić sobie na zamontowanie w domu np. bardzo energooszczędnych pomp ciepła, jednak już sama zmiana rodzaju opału może przynieść dużą ulgę dla środowiska naturalnego. Wybór ekogroszku workowanego to świetne posunięcie, ponieważ materiał ten cechuje wysoka kaloryczność, co oznacza, iż do wyprodukowania innego takiej samej ilości energii trzeba użyć znacznie mniej materiału, niż na przykład węgla. Czyni to z niego opał bardzo wydajny, a przez to także opłacalny, ponieważ jedno jego opakowanie wystarcza na wiele dni.

Powiązane posty

Zostaw Komentarz

2 × 4 =