Kolagen – właściwości i zastosowanie
Kolagen jest najobficiej występującym białkiem w organizmie człowieka. Występuje w skórze, mięśniach, ścięgnach i kościach. Jego główną funkcją jest zapewnienie wsparcia strukturalnego i wytrzymałości tkanek.
Kolagen jest niezbędny w procesie gojenia się ran, ponieważ zapewnia strukturalne wsparcie uszkodzonej tkanki i kieruje wzrostem nowych komórek, które sprzyjają regeneracji.
Kolagen można znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak ryby i mięso. Jednak jest on również dostępny jako suplement. Kolagen do picia jest obecnie najczęściej spotykaną formą, jednak występuje również w postaci kapsułek. Najczęstszym rodzajem kolagenu stosowanym w suplementach jest kolagen bydlęcy, ponieważ zawiera on duże ilości aminokwasów hydroksyproliny (budulec kolagenu).
Jak zbudowany jest kolagen?
Kolagen składa się z następujących elementów:
- Aminokwasy – połączenie bloków budulcowych, które tworzą białka. Aminokwasy są głównym składnikiem włosów, skóry i paznokci, a także innych tkanek ciała, takich jak mięśnie i ścięgna.
- Glicyna – Aminokwas, który można znaleźć w żywności, takiej jak mleko, jaja i soja. Glicyna jest jednym z najczęściej występujących aminokwasów w organizmie człowieka; stanowi około 1/3 wszystkich aminokwasów występujących we włóknach kolagenowych. Glicyna jest również znana z tego, że odgrywa ważną rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, jak również pomaga utrzymać zdrowy poziom cholesterolu w organizmie.