Dla domu i ogrodu 

Garnki wysokiej jakości, czyli jakie?

Zakup garnków kuchennych to niełatwe zadanie. W sklepach znaleźć można wiele produktów, które choć wyglądają podobnie, ale za to różnią się między sobą jakością i trwałością. Wybierając się na zakupy, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na grubość dna garnka.

Komfort gotowania i wygląd

Zasadniczo przyjmuje się, że im grubsze dno, tym lepiej, ponieważ ciepło zostaje równomiernie rozprowadzone, co minimalizuje ryzyko przypalenia się gotowanej potrawy. Kolejnym elementem, na który trzeba zwrócić uwagę, jest kształt oraz wielkość uchwytów. Najlepiej, gdyby były stosunkowo duże, aby nie wyślizgnęły się z dłoni podczas przenoszenia. Uchwyty powinny być wykonane z materiału, który nie nagrzewa się w czasie gotowania. Podczas wyboru garnków warto zwrócić uwagę również na ich wygląd.

Przykłady produktów dobrej jakości dostępne są m.in. na stronie https://wenahome.pl/471-garnki-wmf. Tego rodzaju garnki są nie tylko trwałe, ale również efektowne.

Trwałość i bezpieczeństwo

Trwałość garnków to niezwykle istotny czynnik, uzależniony głównie od materiałów, z których zostały wykonane. Najmniej trwałe są produkty aluminiowe. Chociaż są tanie i dobrze przewodzą ciepło, pod wpływem wysokiej temperatury mogą wydzielać substancje niebezpieczne dla zdrowia. Zdecydowanie lepszym wyborem jest zakup produktów stalowych. Bardzo często nowoczesne garnki indukcyjne są wykonane właśnie ze stali. Materiał ten jest wytrzymały i odporny na zarysowania, a dodatkowo charakteryzuje się dobrym współczynnikiem przewodzenia ciepła. Najlepiej wybierać produkty, które mogą być myte w zmywarkach. Alternatywą dla garnków stalowych są wyroby żeliwne bądź miedziane. Garnki te wyróżniają się przede wszystkim dużym ciężarem i wysoką ceną.

Powiązane posty

Zostaw Komentarz

1 × 2 =