Grill powszechnie kojarzy się z przygotowaniem posiłków mięsnych, przez co wielu wegetarian zniechęca się do niego. Niekoniecznie jednak musi tak być, gdyż na grillu można przygotować nie tylko mięso. Wiosna i lato to sezon na grillowanie, warto, więc skorzystać z pięknej pogody i promieni słońca, zajadając się swoimi ulubionymi potrawami. Wegetarianie również mogą zacząć z tego skorzystać i spożywać coś więcej niż tylko ziemniaki na grillu.
Pomysłów na bezmięsne potrawy grillowane jest naprawdę wiele. Podstawową diety wegetarian i wegan są warzywa, a nadają się one świetnie do grilla. Dobrze smakuje grillowany bakłażan marynowany w sosie sojowym, czy też cukinia przyprawiona wędzoną papryką. Alternatywą dla ziemniaków mogą być grillowane bataty. Aby wzmocnić smak potraw i nadać im aromatu oczywiście należy się z nimi obchodzić podobnie jak z mięsem, czyli stosować wszelkiego rodzaju przyprawy, marynaty. Mało kto wie, ale na grillować można również owoce np. banana, ananasa, czy brzoskwinię. Przed wrzuceniem na ruszt należy je jednak owinąć folią. Inne potrawy wegetariańskie, jakie nadadzą się na ruszt to m.in. burgery wegańskie, tofu, tempeh, czy boczniaki. Żeby zadbać o aromat i zapewnić potrawom wyjątkowy smak warto zainwestować w taki produkt jak czereśnia do wędzenia. Zrębki te pochodzą z naturalnego drewna czereśni, a także wolne są od konserwantów i innych środków impregnujących. Zrębki czereśni nadadzą się zarówno do grillowania mięs, jak i warzyw, czy innych produktów pochodzenia roślinnego.