Wybór odpowiedniej kawy to kwestia gustu. Finalny smak jest efektem wstępnej obróbki ziaren, dokonywanej jeszcze na plantacji oraz palenia ziaren. Wypalanie to ważny moment, na tym etapie można bowiem zepsuć nawet najlepszy surowiec. Aby odpowiednio wydobyć walory smakowe i uczynić kawę doskonałą proces palenia musi być dobrany do rodzaju ziarna. Wiele zależy także od opakowania i sposobu przechowywania. Kawa ziarnista wysokiej jakości nie może być narażona na proces wietrzenia, co powoduje konieczność stosowania odpowiednich opakowań.
Z kawą jest trochę jak z winem – wiele zależy od miejsca, w którym wyrastają jej ziarna. Dobra jakościowo arabika, czyli wartościowszy rodzaj krzewów, potrzebuje szczególnych warunków. Składają się na nie gorący, równikowy klimat i górskie położenie. Tym samym najważniejsze regiony produkujące kawę na świecie to Afryka Wschodnia, Ameryka Środkowa i Południowa oraz Indonezja. Napój zaparzony z ziaren zebranych w Etiopii jest często kwasowy i owocowy w smaku, ten z Indonezji charakteryzuje się mocną goryczą. Brazylia z kolei oferuje delikatne, orzechowe i czekoladowe nuty. Dobra kawa ziarnista, którą kupuje się do domu powinna posiadać zbilansowany smak. Smak o odpowiedniej równowadze między goryczą, kwasowością i naturalną słodyczą. Kawa ziarnista Davidoff posiada w swoim asortymencie kawę z Brazylii jak i mieszanki, na które składają się odmiany arabiki uprawianej na trzech kontynentach. Tym samym jedna filiżanka napoju może pomieścić ogromną różnorodność kawowego świata.