W dobie szalejącego koronawirusa większość lokali gastronomicznych oferuje swoim klientom posiłki na wynos. Rodzi to pewne konkretne komplikacje. Chodzi tutaj m.in. o wybór odpowiednich opakowań, które z jednej strony powinny zapewniać daniom optymalną ochronę, z drugiej zaś prezentować się wystarczająco estetycznie. Na uwagę zasługuje w szczególności opakowanie ekologiczne, czyli te w pełni biodegradowalne.
Wspomniane powyżej opakowanie jest bezpieczne dla środowiska naturalnego, gdyż w stosunkowo krótkim czasie się rozkłada. W tej kategorii wyróżniamy papierowe torby, miski, pudełka kraftowe, holdery, kubki oraz rożki. Charakteryzują się one tym, że nie przemakają i nie są nadmiernie podatne na uszkodzenia mechaniczne, a jednocześnie można je bez żadnych obaw wyrzuć do kosza od razu po zjedzeniu posiłku. Godne polecenia są ponadto specjalne pojemniki zamykane za pomocą zgrzewu. Nie są one co prawda tak ekologiczne jak poprzednie, ale bardzo wygodne w eksploatacji. Co istotne, nadają się do utylizacji. Na koniec należy jeszcze koniecznie wspomnieć o kartonowych menu boxach, wykorzystywanych powszechnie przez firmy cateringowe. Ich podstawową zaletą jest znakomita izolacyjność termiczna, a więc utrzymywanie ciepła potrawy przez co najmniej godzinę.