Dehydrator to urządzenie, które suszy produkty spożywcze, pozbawiając ich wody w 90%. Idealnie pasuje do zdrowej kuchni, w której dbamy o to, by zachować jak najwięcej składników odżywczych warzyw i owoców. Jakie potrawy można przyrządzić, wykorzystując dehydrator przepisy znajdziesz poniżej. Wszystkie są bardzo proste, smaczne i dostarczają mnóstwo witamin i mikroelementów.
Zamiast karmić się sztucznymi i przetworzonymi chipsami ze sklepu, można przygotować własne przekąski z ulubionych warzyw i owoców. Wybrane produkty, np. pietruszkę lub seler, jabłko lub banany kroimy na małe plasterki i po wysuszeniu przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Co jeszcze można przygotować?
Smaczną przekąskę da się zrobić także z ciecierzycy. Wcześniej namoczyć strączki, następnie ugotować i umieścić w dehydratorze. Po osuszeniu, podobnie jak chipsy, należy je posypać solą, papryką lub ziołami prowansalskimi. W podobny sposób można przygotować dania dla dzieci (ugotowane warzywa zblendować, wysuszyć i ponownie zblendować, przechowując jako proszek nawet do trzech lat).