Mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności ze względu na to, że pozwala ono zachować cenne składniki odżywcze. W mrożonych owocach i warzywach jest niewiele mniej witamin, niż w świeżych. Ich spożywanie jest wskazane szczególnie w okresach, gdy dostęp do świeżych owoców jest utrudniony np. ze względu na niską temperaturę.
Mrożenie polega na szybkim schłodzeniu ich do temperatury wynoszącej nawet -40 stopni Celsjusza. Następnie są one przetrzymywane w temperaturze około -18 stopni. Mrożone owoce posiadają takie same witamy, jak ich świeże odpowiedniki. Jest ich jednak mniej o około 15 procent, ale jest to tak niewielka różnica, że i tak zdecydowanie warto zdecydować się na mrożonki. Warto mieć na uwadze również fakt, że świeże owoce po zerwaniu z każdym dniem tracą swoje właściwości odżywcze i nadają się do spożycia w ciągu kilku dni. Ich zamrożenie sprawia, że można cieszyć się nimi zdecydowanie dłużej. Trzeba pamiętać o tym, aby wyjąć je z zamrażarki odpowiednio wcześnie, aby zdążyły się rozmrozić. Takie owoce najlepiej sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju ciast, deserów lub lodów. Dzięki nim można cieszyć się smakiem lata nawet podczas mroźnej zimy. Mrożoną żurawinę, którą można odnaleźć na witrynie https://danex.pl/produkty/mrozona-zurawina/ warto dodać do herbaty lub wody, dzięki czemu napój nabierze dodatkowych właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Warto więc w zamrażarce trzymać owoce i sięgnąć po nie w dowolnej chwili.