HACCP to zbiór norm postępowania mających na celu zagwarantowanie bezpieczeństwa żywności dzięki dokładnej identyfikacji oraz oszacowaniu skali zagrożeń w kontekście wymagań zdrowotnych. Dotyczy to całego procesu wytwarzania i obrotu żywnością, łącznie z myciem urządzeń wykorzystywanych do jej produkcji. Z tego względu procedury HACCP powinna wdrożyć każda firma sprzątająca w Opolu lub jakimkolwiek innym mieście, która zajmuje się czyszczeniem, dezynfekcją oraz sterylizacją wspomnianych sprzętów. W niniejszym artykule zostaną przedstawione ogólne zasady omawianego systemu.
HACCP, czyli System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli jest gwarancją całkowitego wyeliminowania lub ograniczenia do minimum różnych problemów występujących na etapie produkcji i przetwarzania żywności. Istotnym jego elementem jest ustanowienie limitów krytycznych, skutecznych procedur monitorowania i różnych działań naprawczych. Wszystko po to, aby zapewnić wysoką jakość zdrowotną finalnego produktu. Można tutaj wskazać cztery kluczowe zasady:
W zakładzie produkcyjnym musi być zainstalowany system wentylacji, umożliwiający bezproblemowy dostęp do filtrów i elementów wymagających regularnego czyszczenia. Oprócz tego konieczne jest wyposażenie firmy w odpowiednią ilość ubikacji i umywalek przeznaczonych do mycia rąk.
Wszelkie środki transportu, stosowane do przewozu produktów spożywczych, powinny być utrzymane w idealnej czystości oraz stanie technicznym, a dodatkowo zaprojektowane w taki sposób, aby można je było łatwo myć i dezynfekować.
Na poszczególnych etapach produkcji żywność wymaga optymalnej ochrony przed zanieczyszczeniem – zwłaszcza mikroorganizmami chorobotwórczymi i toksynami.
Wszystkie surowce i półprodukty muszą się odznaczać właściwą jakością zdrowotną i spełniać określone wymagania w zakresie zawartości pestycydów, pasożytów itp.
Z powodu tak wyśrubowanych wymagań należy postawić na firmę oferującą usługi sprzątania na najwyższym poziomie.