Cięcie plazmą – na czym polega?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Plazma to inaczej zjonizowana materia, która swoim skupieniem przypomina gaz. Dzięki odmiennym właściwościom nazywa się ją czwartym stanem materii. Dzięki temu, że posiada ona dużą ilość jonów o różnym ładunku oraz swobodne elektrony, ma właściwości przewodzące prąd elektryczny. Jednak w przeciwieństwie do metali pod wpływem coraz wyższej temperatury jej opór maleje.

Łuk plazmowy i jego rola

W zależności od natężenia prądu plazmie można przypisać trzy stany. Przy bardzo małym natężeniu energii powstaje tak zwany czarny prąd. Przy większym natężeniu zachodzi zjawisko podobne do świecenia lamp jarzeniowych. Gdy poziom energii przekroczy pewien próg mamy do czynienia z łukiem elektrycznym. Na czym polega cięcie plazmowe? Zjawisko to można zaobserwować w firmach, które wykonują usługi wypalania plazmą cnc. Głównie polega to na topieniu i wyrzucaniu metalu, który znajduje się w szczelinie cięcia. Sama plazma jest tworzona za pomocą odpowiedniego palnika. Dzięki temu, że strumień sprężonego gazu jest przepuszczany przez jarzący się łuk elektryczny, powoduje to jego jonizację. Kiedy następuje duże zagęszczenie mocy, wytwarzany jest strumień plazmy. Natomiast dysza, która jest zamontowana w palniku, skupia łuk plazmowy.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak zapewnić opiekę starszej osobie?
Jak zapewnić opiekę starszej osobie?
Większość z nas spotyka się z problemem, zapewnienia opieki rodzicom, dziadkom czy innym członkom rodziny. Najczęściej mierzymy się z tym, […]
Przy wystąpieniu jakich problemów, należy się udać do fizjoterapeuty?
Przy wystąpieniu jakich problemów, należy się udać do fizjoterapeuty?
Niektórzy ludzie obawiają się fizjoterapeutów, ale nie ma się czego bać. Jedyne co może się stać to to, że z […]
Czym powinna się charakteryzować dobra kawa ziarnista?
Czym powinna się charakteryzować dobra kawa ziarnista?
Wybór odpowiedniej kawy to kwestia gustu. Finalny smak jest efektem wstępnej obróbki ziaren, dokonywanej jeszcze na plantacji oraz palenia ziaren. […]