Wypłacanie pensji oraz opłacanie składek w ZUS-ie to nie jedyny obowiązek pracodawcy wobec zatrudnianych przez niego osób. Warto pamiętać, że całą listę owych obowiązków określa Kodeks Pracy. Możemy znaleźć tam informacje o konieczności przeszkolenia pracownika, zapewnieniu odpowiednich warunków pracy minimalizujących czynniki negatywnie wpływające na zdrowie, zagwarantowaniu odzieży roboczej w zależności od wykonywanych zadań. Poza tym ważne jest również zaplecze socjalne.
Aby nasz zespół czuł, że jako pracodawcy o niego dbamy, powinniśmy zwrócić uwagę na zaspokojenie podstawowych potrzeb. Możliwość korzystania z toalety jest w tym przypadku oczywista, ale warto zaaranżować również niewielki kącik kuchenny, w którym postawimy stolik, czajnik, mikrofalówkę oraz dystrybutory wody źródlanej. Dostęp do podstawowego napoju dla każdego pracownika powinien być czymś, o czym nie zapomina żaden szef. Zamiast kupować wodę butelkowaną, możemy zainwestować w wypożyczenie wspomnianego dystrybutora, do którego zostaną nam dostarczone wielorazowe, ekologiczne butle wypełnione krystalicznie czystym płynem. Dzięki temu w każdym momencie zatrudnieni przez nas ludzie będą mogli zaspokoić pragnienie.