W krajach arabskich kawa znana jest już od XI wieku, w Europie rozpowszechniła się w XVII wieku, wtedy też trafiła na polskie stoły. Dziś pije się ją prawie w każdym domu, restauracjach i kawiarniach. Z ekspresu, cappuccino, espresso, latte, rozpuszczalna to tylko niektóre z typów kaw. Znanych jest też wiele oficjalnych i mniej oficjalnych sposobów jej parzenia. Czy jednak wiemy jak zaparzyć kawę, by wyeksponować jej wszystkie walory?
W Polsce najpopularniejszym sposobem parzenia jest zalewanie wrzątkiem zmielonych ziaren bezpośrednio w szklance lub filiżance. Nadal w wielu domach obecny jest codzienny rytuał picia kawy przygotowanej w taki sposób. Dla gorących zwolenników takiej metody, również baristów, dostępne są w sprzedaży specjalne czajniki do parzenia. Na stronie internetowej takiej jak: https://labuna.pl/Czajniki-c70 można znaleźć naczynia nie tylko o ciekawym wyglądzie, ale także o bardzo praktycznych zaletach, na przykład: podtrzymujące ustaloną temperaturę wody, zabezpieczone przed wygotowaniem się jej, czy nawet sterowane aplikacją.
Oczywiście kawa nawet w domowych warunkach, parzona jest także innymi metodami, np. w ekspresach ciśnieniowych, które ostatnio stają się bardzo popularne i powszechne. Poza tym można ją przygotować za pomocą różnego rodzaju zaparzaczy, ekspresów przelewowych, aeropressów.
Metod parzenia jest wiele. Bardzo ważne jest to, w jaki sposób przyrządzamy kawę. Najważniejsze jest jednak to by nam smakowała i dawała radość.