Zlew w kuchni jest jednym w ważniejszych elementów wyposażenia. Powinien on być dosyć duży. Ważna jest zarówno zajmowana przez zlewozmywak powierzchnia, jak i głębokość oraz ilość komór. Dzięki dobrze dobranemu wyposażeniu będziemy mogli z łatwością umyć duże garnki, przygotować żywność do obróbki, czy też po prostu umyć ręce. Zanim więc zdecydujemy się konkretny model tego produktu, rozważmy wersję, która sprawdzi się w naszej kuchni. W wielu przypadkach zlewy dwukomorowe będą lepszą opcją.
Tak jak zostało to wspomniane wcześniej, zlew służy do mycia naczyń, żywności oraz rąk. Ponadto niejednokrotnie do misy zlewu wstawiamy sito z makaronem do odcieknięcia, czy też pojemnik z rozmrażającym się mięsem. Gdy jedna z komór zostanie zajęta, mamy związane ręce, a nalanie wody do czajnika, czy wyczyszczenie patelni wiąże się z niemałymi akrobacjami. Zlewozmywak dwukomorowy wyeliminuje ten problem. Podczas gdy w jednej z jego części będziemy szorować garnki, w drugiej będzie mógł czekać ugotowany ryż, z którego odsączamy wodę. Poza tym taki model zlewu to także idealne rozwiązanie, gdy nawali zmywarka. W tej sytuacji jedna część będzie służyła do wstępnego mycia naczyń, a druga do płukania ich.