Tradycyjna, polska kuchnia powoli odchodzi do lamusa, młodzi ludzie coraz chętniej sięgają po szybkie, łatwe do przygotowania dania, często czerpiąc z tradycji kulinarnych innych krajów. Na przyjęciach oficjalnych i kameralnych królują dania typu finger food, które bez problemu można spożywać na stojąco.
Jak sama nazwa wskazuje, finger food jest rodzajem jedzenia, jemy własnymi rękami, bez użycia sztućców. Przeważnie takie potrawy podawane są na dużych paterach lub talerzach, rozłożonych na szwedzkim stole, niekiedy z wbitymi weń wykałaczkami. W przypadku imprez plenerowych (i nie tylko) warto zainwestować w opakowania na finger food, zaopatrzone w specjalne przegródki, ułatwiające przenoszenie i przechowywanie przystawek. Jeśli chodzi o dobór składników panuje tutaj całkowita różnorodność, w zależności od profilu przyjęcia inne dodatki będą polecane. Na domowe imprezy w gronie znajomych wystarczą proste koreczki z wędlin, serów i konserwowych warzyw, a także pasty typu hummus, w których goście będą maczać pokrojone w słupki kawałki marchwi oraz selera naciowego. W przypadku wytwornego przyjęcia doskonałym finger food będą roladki z bakłażana, faszerowane pastą z nerkowców, serek śmietankowy z wędzonym łososiem lub kawior – podawane na krakersach, czy też wędzone śliwki owinięte plastrami boczku, z wykałaczką w środku. Również przyjęcie dla dzieci to doskonały pretekst do wypróbowania dan finger food, nie tylko w wersji wytrawnej, ale również słodkiej. W każdym przypadku nie możemy zapomnieć o podaniu gościom serwetek.
Duży wybór opakowań znajdziesz np. w sklepie internetowym www.opakowanianawynos.pl.
Szukasz lateksowych rękawic? Sprawdź ofertę sklepu !